Enter your keyword

Enneagrammet har gjort mig till en skickligare beroendeterapeut

Enneagrammet har gjort mig till en skickligare beroendeterapeut

Enneagrammet har gjort mig till en skickligare beroendeterapeut

Kicki Käller bor Malmö och är beroendeterapeut med inriktning på sockerberoende. Hon upptäckte Enneagrammet via en klient och blev helt såld på effekten det gav i behandlingen. Nu använder hon modellen som ett grundfundament med sina klienter. Kicki har utbildat sig på EnneagramCenter och är med i vårt nätverk. Läs hennes fascinerande berättelse om vad hon lärt sig.

Hur hittade du till Enneagrammet?

Jag är med i ett tolvstegsprogram eftersom jag själv är beroende och där får man efter ett tag jobba med att hjälpa varandra. Man kallar det för att vara sponsor för någon annan, det är som ett mentorskap. Man arbetar med olika saker personen behöver få insikt om enligt stegen i tolvstegsprogrammet.

En person som jag jobbat med i över ett halvår kom en dag och hade plötsligt förstått så mycket om sig själv och hur allt hängde ihop. Det var som en explosion. Hon kunde se varför hon gjorde som hon gjorde och varför livet blev som det blev och även vad hon behövde för sin utveckling. Det här skedde från en vecka till en annan. Jag blev förstås nyfiken på vad som hänt eftersom insikten var så enorm och det var så stor skillnad. Hon berättade att hon varit på en kurs om Enneagrammet.

Jag hade aldrig hört ordet tidigare och visste inget om vad detta var. Hon berättade en del och även att hon hittat sig i Ettans strategi. Jag tänkte att om detta kan göra så stor skillnad så måste jag ta reda på vad detta är så jag anmälde mig själv till en kurs. Jag gick bara dit med tanken på att det var något som andra skulle ha nytta av – jag tänkte inte alls på att det skulle påverka mig själv. Den näst sista dagen på eftermiddagen insåg jag vilken min egen strategi var. Med den insikten var det som om hela mitt liv spelades upp för mig natten efter. Plötsligt såg jag rädslan (Kicki har Sexans strategi) och jag förstod mig själv på ett helt nytt sätt. Jag grät mycket men det var en befriande gråt.

Efter det ville jag ju testa om andra också skulle tycka att det här var bra. Skepticism och tvivel är ju typiskt för Sexan 🙂 Det kanske bara var en lyckträff att min klient och jag tyckte det var bra. Just då hade jag en grupp som var i s.k. efterbehandling under ett helt år som jag testade Enneagrammet på under en kurshelg. De hittade sina Enneagramstrategier och tyckte också det var jättebra. Jag var dock fortfarande osäker – tänk om det bara var den gruppen..? Så jag tog nästa grupp också och varje gång föll det ut väldigt bra.

Efter att ha testat lite med grupper hittade jag er utbildning och certifierade mig hos er. Jag kunde ju grunderna men jag kände till exempel inte till utvecklingsnivåerna – de är ju jätteviktiga. Sedan dess har jag bara använt det mer och mer. Jag har det också med i mina enskilda samtal – även med de som inte deltar i efterbehandlingen. Ibland kan jag gissa mig till strategin och har med det för att veta vad just den personen behöver.

Beskriv ditt arbete och hur Enneagrammet passar in där?

Jag jobbar som terapeut och främst med sockerberoende, även om nästan alla klienter har andra beroenden också. Men är de inte sockerberoende, så jobbar inte jag med dem. Jag rekommenderar alla mina klienter att gå på möten i tolvstegsprogrammet men jag kör inte de programmen själv. Jag tar med det i samtalen och praktiserar principen med klienten. Enneagrammet och tolvstegsprogrammet gifter sig så bra tillsammans – de kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

Vår metodik börjar med en socker-detox-kurs på fyra dagar . Vi gör individuella planer med olika verktyg som passar varje person t.ex. individuella matplaner. Sedan får de också göra en biokemiskt reparation – att se över vilka brister de har fått av att äta socker och skräpmat. Det ger både mentala, fysiska och sociala problem. Vi tittar också på signalsubstanser och hormoner – dessa drogar man ofta itu men de går att reparera med rätt kost. Då blir man också bättre lite snabbare. Mår klienten inte bättre tillräckligt snabbt är det jättesvårt att orka fortsätta med behandlingen och lätt att fall tillbaka i missbruket.

Sen har vi det vi kallar efterbehandling och där kommer Enneagrammet in. De behöver få bort drogen först innan de kan börja jobba med sig själva. Så länge drogen är kvar är du egentligen inte dig själv. Efterbehandlingen pågår under två år och vi tar med Enneagrammet från starten och har med det genom hela programmet. Vi börjar med en hel helg och då brukar de flesta identifiera sin strategi. Oavsett vad vi jobbar med sedan som t.ex. stress eller deras ”bagage” så finns Enneagrammet med.

Ser du någon tendens kring olika beroenden för olika Enneagramstrategier? Eller andra typiska olikheter?

Inte olika beroenden, där har jag inte sett någon korrelation. Däremot har jag mycket stor hjälp av Enneagrammet för att se vilka verktyg var och en behöver för att kunna hantera sjukdomen och vilka de har lätt eller svårt för. När jag vet strategin kan jag specialanpassa. Till exempel har Sexorna – och alla som är Självbevarande –lätt att göra matlådor och se till att de alltid har bra mat hemma. De är också bra på att planera att ha med sig vad de behöver om de ska bort. Jag behöver aldrig tjata på dem om detta.

En Trea däremot vill ju gärna ta genvägar och har så mycket aktiviteter för sig att de kan tänka att det löser sig med maten. Sen står de där med suget och riskerar hunger och ev. återfall. Åttorna är ju ofta rätt självsäkra och tror att de klarar sig och inte behöver vissa verktyg. Det blir ett slags övermod och de vill inte visa sårbarhet och berätta att de behöver stöd. De kan också vilja utmana metoden.

Fyrorna utmärker sig genom att de alltid ska ha det på något speciellt sätt – inte som alla andra. Om något är viktigt för alla så tycker de ofta att det inte är viktigt för just dem. De måste ha sin egen variant på allt. Tvåorna har det oftast väldigt jobbigt i sociala mat-sammanhang. De vill ju vara med och hjälpa till och har svårt att inte laga en massa mat och kakor och sånt till andra – sånt de själva inte kan äta. De vill inte att andra ska vara utan och då riskerar de att lockas att äta fel själva. Dessutom är de så fokuserade på andras behov att de inte prioriterar vad de själva behöver. Alla med beroende måste lära sig att sätta sitt tillfrisknande först – oavsett allt annat. En del av Tvåorna har dessutom ett starkt medberoende och då blir det extra svårt. Vissa kan ha det med sig som barn från en dysfunktionell uppväxt och andra är partner med någon som också har ett beroende.

Till Ettor är det t.ex. inte bra att säga att de måste vara mer noggranna. För de flesta med beroenden handlar detta inte bara om beroendet utan om hela livet. Har man varit beroende länge – vilket många har – så man har inte lärt sig att vara vuxen på ett ansvarsfullt sätt. När man då ser Ettor som börjar göra roliga saker och slutar leta efter det perfekta i livet så är det så tillfredsställande. Att inte behöva följa ett mönster, att det måste vara på ett visst sätt, friheten att välja det man vill.

Något jag märker hos de flesta är att de börjar kunna välja mer fritt i livet och inte sitta fast i mönster som har med deras strategi att göra. De tar större hänsyn till vad de behöver. Insikterna Enneagrammet ger hjälper dem att bygga upp ett liv som de mår bra av. De förstår hur de funkar. Ju bättre de mår, fysiskt, mentalt och emotionellt och socialt desto mindre anledning har de att bedöva sig med en drog. Vi använder er bok som huvudbok på våra kurser, den är så tydlig och enkel för dem att hitta i och läsa.

Hur har Enneagrammet hjälp i din egen roll?

Framförallt förstår jag att jag inte kan utgå ifrån att alla mina klienter fungerar som en Sexa för att jag själv har den strategin. Att inte trycka på dem att tänka, känna och agera som jag gör. Annars skulle jag t.ex. kräva att alla tänker säkerhet och gör matlådor. Det finns inget ”one size fits all”. Det hjälper mig också som terapeut i hur jag hanterar mitt eget arbete – t.ex. att stoppa mig själv från att överarbeta saker, att våga lita på att det blir bra, att jag kan det här.

Jag är också bättre på att se vad de kämpar med, vi har mycket mailkontakt mellan kurser och samtal och då kan jag genomskåda vad som är på gång och bemöta när någon t.ex. har fastnat i förnekelse. Jag kan hjälpa dem komma ur just den specifika tankesnurran som oftast har att göra med deras strategi. När de känner till Enneagrammet kan vi prata om dem utifrån modellen vilket gör det mindre hotfullt och mer angeläget att ta tag i, för lösningen är alltid positiv. Istället för förbud kan vi fokusera på vad de behöver. Vi kan också skratta åt alla våra strategier – ta udden av det hela.

Hur kan den som blir intresserad hitta dig?

Främst via vår hemsida www.arteget.se. Vi bloggar, föreläser och skriver också om sockerberoende på olika forum och på Facebook och Instagram. Vi erbjuder också något som heter Gratishjälpen. Det är för den som funderar på om den kan vara sockerberoende eller vet att den är det men inte vet vad den ska göra. De får då fylla i ett frågeformulär och sen har jag ett samtal med dem där de kan få lite tips för att komma igång.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.