Enter your keyword

Åttan - utmanaren

Tydlig, beslutsam, dominant och konfrontativ

Personer som oftast använder Åttans strategi drivs främst av att använda sin kraft för att påverka. De är ofta de i Enneagrammet som är lättast att känna igen. De är energiska, intensiva, ”allt-eller-inget-typer”. De är rättframma människor som är ärliga om vad de tycker i olika sammanhang. De har naturlig pondus och märks ofta, även utan ansträngning. De är uppmärksamma på rättfärdighet och sanning och är beredda att kämpa för det de tror på. De är naturliga ledartyper, varför de ofta återfinns i ledande ställning på arbetsplatser. Som chefer kör de med rak och tydlig kommunikation och känner ansvar för sina anställda och står upp för dem.

De vill vara starka och undviker därmed svaghet – både sin egen och andras. Då de använder rak och fysiskt påtaglig kommunikation kan de verka skrämmande. De bedriver en ständig kamp för att få sin vilja igenom, vrede är för dem ett naturligt uttrycksmedel. Deras behov av intensitet leder till att de använder för mycket energi och blir slutkörda. För dem är det självklart att livet är en kamp så de kan driva sig själva mycket hårt. De tenderar också att objektivisera omvärlden, vilket ger dem en begränsad syn på människor och gör att de kan behandla andra med viss ”hårdhet”.

För att bli stark på ett äkta sätt behöver de bejaka sin egen svaghet och våga visa den mer. En annan sak är att välja sina strider – vad är viktigt egentligen?

Stresspunkt- Femman

Om de känner sig attackerade eller övermannade drar de sig tillbaka, isolerar sig och lägger upp strategier över hur de ska återfå kontrollen. Då blir de ovanligt tysta, hemlighetsfulla eller isolerade. De kan också bli kalla, cyniska över sig själv, andra och livet i allmänhet.

Stödpunkt- Tvåan

De känner igen sina starka känslomässiga skyddsmekanismer och ser hur de isolerar dem. Blir mer känslomässigt uttrycksfull, generös, varmhjärtad och bryr sig om och uppmuntrar människor. Är en källa av godhet och ger uttryck för sin kärlek på konkreta sätt.

Se film om Åttans strategi

 

Lyssna på poddavsnitt om Åttans strategi

Till poddavsnittet!

DE NIO GRUNDSTRATEGIERNA

 • Ettan - förbättraren
  Principfast, idealistisk, själv- kontrollerad & perfektionistisk
  Läs mer om Ettan
 • Tvåan - Hjälparen
  Generös, tillmötesgående, demonstrativ och possessiv.
  Läs mer om Tvåan
 • Trean - Presteraren
  Anpassningsbar, effektiv, driven, imagemedveten
  Läs mer om Trean
 • Fyran - Individualisten
  Uttrycksfulla, intuitiva, själv- upptagna och dramatiska
  Läs mer om Fyran
 • Femman - Undersökaren
  Uppmärksamma, innovativa, hemlighetsfulla och enstöriga
  Läs mer om Femman
 • Sexan - Den Lojale
  Engagerad, ansvarsfull, orolig och misstänksam
  Läs mer om Sexan
 • Sjuan - Entusiasten
  Spontan, mångsidig, splittrad, njutningslysten
  Läs mer om Sjuan
 • Åttan - Utmanaren
  Självsäker, beslutsam, dominant och konfrontativ
  Läs mer om Åttan
 • Nian - Medlaren
  Lättsam, behaglig, konflikträdd och frånvarande
  Läs mer om Nian

KONTAKT

Skicka meddelande

  vill du ha vårt nyhetsbrev?

  Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev för att
  hålla koll på aktiviteter och få information.