en utvecklingsmodell

Enneagrammet

Hur tänker, känner och agerar vi – och varför?

Enneagrammet är en dynamiskt personlighetsmodell för utveckling och självinsikt. Den visar vår potential – både det som är lättåtkomligt och det som längre tid att utveckla. Den beskriver olika egenskaper och drivkrafter och hur vi kan växa som människor.

Enneagrammet beskriver nio olika grundläggande livsstrategier. Med livsstrategi menas här ett vanemässigt sätt att tänka, känna och agera. Vi har tillgång till dem alla och en av dem använder vi allra mest.  Grundstrategierna beskriver egenskaper, styrkor och utmaningar – de sista är ofta är en konsekvens av att vi överdriver våra styrkor. Vi använder en strategi alltför ofta och därmed begränsas våra valmöjligheter och vårt sätt att uppfatta tillvaron.

Enneagrammet beskriver både beteenden och drivkrafterna bakom dem – ofta omedvetna. Utveckling beskrivs i utvecklingsnivåerna som visar att vårt beteende ändras beroende på personlig mognad och psykisk balans. Modellen är också ett utmärkt stöd i all kommunikation. Det skapar förståelse inför hur olika vi uppfattar tillvaron och hur vi kan utveckla ett mer effektivt samarbete.

Enneagrammet är ett uppskattat verktyg för ledarutvecklare, organisationskonsulter, terapeuter och coacher över hela världen. Det lärs även ut på många universitet. Det har betydligt fler användningsområden än personlighetstester och ger konkret stöd för personlig utveckling. En benchmarkrapport som gjordes 2022 visar att Enneagrammet gav tydliga resultat på engagemang, effektivitet, kommunikation och samarbetsförmåga hos medarbetarna.

Syftet med Enneagrammet

Vi kan se strategierna som en verktygslåda, vi har tillgång till alla nio verktygen men vi plockar ofta upp samma – särskilt när vi agerar mer automatisk. Utgångspunkten i Enneagrammet är att vi kan träna oss att använda alla verktygen, beroende på vad som behövs i en given situation. Det som krävs är god självinsikt om våra typiska mönster och att vi är tillräckligt närvarande för att kunna välja. På det sättet är Enneagrammet en utvecklingsmodell – syftet är att identifiera vår potential och de begränsande mönster som hindrar oss från att nå dit. Det är en tvådimensionell modell då den visar en utvecklingsdimension för var och en av de nio livsstrategierna. Detta beskriver vår högsta potential såväl som vårt mest låsta tillstånd.

Enneagrammet baseras på människans tre ”intelligenser”. Något som forskning under senare år alltmer verifierat (Läs mer här). Modellen visar nio olika sätt att använda de tre intelligenserna. Detta ger viktig förståelse för låsningar och nycklar till att låsa upp dem.

Modellen grundar sig på föreställningen att våra problem handlar om att vi har svårt att vara medvetet närvarande. På detta sätt kan utvecklingsnivåerna ses som mått på vår förmåga att vara i nuet. Att nå vår potential handlar om att medvetet agera i kontakt med våra intelligenser. Det vill säga att;

  • våra tankar är klara och medvetna
  • vi har kontakt med våra känslor och respekterar andras
  • vi är uppmärksamma på kroppens signaler

Historia

Enneagrammet som psykologisk modell började utvecklas i mitten på 1900-talet. En av pionjärerna som utvecklade de nio strategierna utifrån observationer av klienter var Claudio Naranjo – psykiater och även en av förgrundsfigurerna inom tidig Gestaltterapi. På 70-talet tog han Enneagrammet till Berkley University där han tillsammans med sina kolleger fortsatte utveckla modellen. Eftersom Enneagrammet från starten varit en modell som är ”open source” – d.v.s ingen enskild forskare eller institut äger det så har många personer under åren bidragit till dess utveckling. Bland dem finns David Daniels – professor på Stanford Medical School, Helen Palmer – psykolog och författare, Don Riso – forskare och författare och många flera.

TRE CENTER

Enneagrammets nio grundstrategier är uppdelade i tre triader, färgerna röd, grön och blå i modellen. De motsvarar vad man kallar för tre ”intelligenscenter” som även täcker in de sätt vi kan ta in världen via:


Fysiska centret:
 Kroppens intelligens, handlar om kroppens alla förnimmelser, våra instinkter och att göra.

Emotionella centret: Hjärtats intelligens, handlar om att relatera till andra, vår identitet/självbild och att känna.

Mentala centret: Hjärnans intelligens, handlar om att förstå kognitivt, planera och att tänka.

De tre intelligenserna samverkar inom oss och beroende på vilken grundstrategi vi använder mest så tenderar vi att använda dem på ett vanemässigt sätt. Inom den Kognitiva psykologin (KBT) använder man samma begrepp – Tanke, Känsla och Handling.

Fysiska intelligensen

Vår fysiska intelligens baseras i kroppen och handlar dels om alla de förnimmelser vi upplever som ger oss ledning om hur vi mår. Den handlar också om vår integritet, våra gränser mot omvärlden samt vårt handlande. Grundstrategierna i det fysiska centret – ÅttaNio och Ett – har ett agerande som ofta styrs av magkänslan. De litar på denna instinkt och hittar ofta argumenten i efterhand. De är också medvetna om sin självständighet och vill undvika att påverkas av omvärlden på olika sätt. Alla tre har sina största utmaningar kring hur de agerar.

Emotionella intelligensen

Vår emotionella intelligens handlar dels om hela vårt känsloliv och hur vi hanterar våra känslor. Det handlar också om hur vi relaterar till andra samt vår identitet och känsla av värde. Grundstrategierna TvåTrean och Fyra har ett handlande som påverkas mer av deras självbild – mer eller mindre medvetet. De söker uppmärksamhet och bekräftelse och vill att andra ska se dem som de vill bli sedda. De är också bra på att läsa av andra. De har sina största utmaningar när det gäller hur de hanterar sina känslor och relationer.

Mentala intelligensen

Vår mentala intelligens handlar om alla våra tankar och vår kognitiva förmåga. Det handlar också om vår föreställningsförmåga och att planera för framtiden.  Grundstrategierna FemSex och Sju förlitar sig främst på tänkandet för att hantera omvärlden. De söker trygghet genom att förstå och tänka ut saker om sin framtid. De har livlig fantasi och huvuden fulla av tankar som sällan stillnar. Deras största utmaningar handlar om hur de använder sina tankar.

UTVECKLINGSNIVÅER

Som ett sätt att beskriva hur vi förändras beroende på mognad och balans i livet har Riso & Hudson på Enneagram Institute utarbetat en modell med utvecklingsnivåer som kompletterar Enneagrammet. Modellen innehåller nio nivåer, indelade i tre steg som i bilden. De visar graden av självinsikt och hur låsta vi är till en grundstrategi. Det handlar om vår förmåga tänka, känna och agera med närvaro. När vi utvecklas blir vi mer medvetet närvarande, då kan vi också använda fler strategier. Vi har dock alltid kvar våra grundstyrkor. Under ökad stress och obalans förstärks de negativa dragen i vår grundstrategi och vi låser oss till ett sätt att se på tillvaron.  Om vi inte regelbundet ägnar oss åt övningar som skapar närvaro så agerar vi på autopilot. Enneagrammet kan på ett fantastiskt detaljrikt sätt visa vad det innebär för var och en av oss.

Utvecklingsnivåerna kan också användas som ett sätt att mäta kvalitén på projekt, team, företag och andra system och grupper. 

Variation

De gröna nivåerna beskriver beteenden då vi använder våra styrkor konstruktivt och har förmågan att ta fram de egenskaper som krävs i stunden. När vi under stress eller obalans överanvänder våra styrkor förbyts de till begränsningar vilket beskrivs i nivåerna i det gula och röda fältet.

Tyngdpunkt

Vi har alla en nivå där vi har vår tyngdpunkt – där vi befinner oss oftast. I dagens krävande arbetsliv och samhälle de flesta av oss sin tyngdpunkt i det gula området. I det läget är vi ganska låsta till en grundstrategi och är bara glimtvis fullständigt närvarande. Mår vi dåligt, är stressade eller har konflikter kanske vi tillfälligt agerar på en lägre nivå. Har vi en fin upplevelse eller känner flow så agerar vi tillfälligt utifrån en högre nivå. Att utvecklas beskrivs som att flytta sin tyngdpunkt uppåt.

Exempel: Personer som främst använder Sjuans grundstrategi agerar på den gula nivån utifrån tanken att ”gräset är grönare någon annanstans”. Livet handlar om att hålla sig lycklig genom att ha många möjligheter öppna och ha friheten att göra så mycket som möjligt. Begränsningar skapar frustration och negativa upplevelser rationaliserar man eller ignorerar. Genom att bli medvetna om detta mönster kan dessa personer lära sig ifrågasätta sitt ständiga sökande efter ”något annat” och fokusera på nuet. De kan också lära sig att stanna kvar i det som smärtar för att bearbeta innan de går vidare. De finner då en djupare glädje och blir samtidigt mer motståndskraftiga mot livets törnar.

Pilarna

Enneagrammet är en dynamisk modell och ett verktyg för förändring och utveckling. Kopplingarna mellan de olika strategierna är ett av sätten som detta visar sig. Varje strategi i Enneagrammet är förbunden med två andra genom linjer eller pilar. 

Den pil som går ifrån varje strategi pekar på en strategi som vi ofta tar till under ökad stress. Den pil som är riktad mot ens strategi kommer från den strategi som är vår första utvecklingsväg. Båda strategierna är något vi ibland använder automatiskt och viktiga utvecklingsvägar.

Pilen från

Under ökad obalans, när vi använder vår egen grundstrategi alltmer och ändå känner frustration tenderar vi att  automatiskt ta till denna strategis beteende. Egenskaper som hålls tillbaka i vår grundstrategi kommer ut. Man kan se beteendet som en slags säkerhetsventil. Vi pyser ut på detta sätt hellre än att sjunka till en lägre nivå (se längre ner) inom vår egen strategi. Exempel: I bilden ovan ser man att Sjuan går till Ettan via den röda pilen. I Sjuans strategi ingår att vara positiv och optimistisk men under ökad obalans kan det bli svårt och då rör de sig i pilens riktning och tar till Ettans mindre bra sidor. Då kan de känna att allt ansvar vilar på dem och ingen annan bryr sig. De blir också mer självkritiska, tillrättavisande och kan kräva att omgivningen anpassar sig till dem. De stör sig på yttre oreda eftersom deras inre känns så rörigt och splittrat.

Strategin i pilens riktning är också en viktig utvecklingsväg. Här finns många egenskaper som kompletterar ens strategi. Vid ökad personlig mognad och närvaro (motsvarar de gröna nivåerna på nästa sida) börjar man ofta använda dessa styrkor mer automatiskt. För Sjuan i vårt exempel kan det vara att få ökad förmåga till struktur och ett genomtänkt arbetssätt. Slutresultatet blir viktigt och man arbetar disciplinerat även om det tar lite tid och ibland känns lite tråkigt.

Pilen till

Den grundstrategi som pilen kommer ifrån är vår första utvecklingsväg. Den har egenskaper och alternativa tillvägagångssätt som kompletterar vår grundstrategi. Detta är något som kräver ett medvetenhet. Ju mer närvarande vi är desto mer får vi tillgång till dessa kvalitéer som stödjer oss att mogna ytterligare. Exempel: Ovan ser vi den gröna pilen från Femman till Sjuan. Detta innebär att då Sjuan medvetet väljer att sakta ner, vara mer observerande och reflekterande – som Femmor gör – blir de berörda av sina upplevelser på ett mycket djupare plan. Med klarare sinne kan Sjuor medvetet välja att sluta splittra upp sig i för många riktningar och istället gå på djupet med något de verkligen är intresserade av.

Denna strategi kan också vara något vi automatiskt tar till under stress och obalans. En del Enneagramexperter menar att vi främst gör det i sammanhang där vi är trygga. Det beror på att denna strategis utmaningar är lite mer ”vågade” att ta till. I exemplet med Sjuan så kan det innebära att en obalanserad Sjua också kan dra sig undan andra och vara hemlighetsfull. De kan också fastna i ett undersökande utan att bestämma sig. I detta läge kan beslut kännas stressande.  

Lyssna på första avsnittet i Enneagrampodden där vi berättar om grunderna i modellen Enneagrammet!

SJÄLVINSIKT – nyckeln till att utveckla dig själv och andra

Detta är den första boken om självinsikt som baseras på den psykologiska utvecklingsmodellen Enneagrammet. Vi ville utöka utbudet av Enneagramböcker och samtidigt dela med oss av våra egna erfarenheter. Under de senaste tjugo åren har vi använt Enneagrammet tillsammans med tusentals människor – individuellt och i mindre och större grupper. Boken är en handbok för den som verkligen vill förstå sig själv och andra, både på arbetet och i privatlivet.

Beställ boken på Adlibris eller Bokus:

Omslag