För att trivas och fungera både privat och på arbetet behöver vi kunna leda oss själva på ett moget och insiktsfullt sätt. Att leda sig själv har i stort sett samma viktiga byggstenar som att leda andra. I år listade Harvard Business review följande som de viktigaste:

Enneagrammet är ett utmärkt verktyg för att utvecklas inom all ovanstående områden.

Självinsikt

Ett grundfundament som ofta listas som den allra viktigaste egenskapen för en bra ledare. Det handlar om att förstå våra styrkor och svagheter, våra utvecklingsvägar och vår påverkan på andra människor. Genom självinsikt kan vi bättre ta ansvar för vår egen utveckling och vår påverkan på andra. Att utveckla sin självinsikt är dock inte så lätt, det är ofta svårt att se sig själv utifrån. Några av de vanligaste orsakerna till att det är svårt inkluderar:

Ett verktyg som Enneagrammet kan underlätta och hjälpa oss se förbi orsakerna ovan. Att reflektera över sina tillkortakommanden genom en modell – gör det personligt men inte privat. Vi inser att det inte är något fel på oss, vi har bara precis som alla andra, egenskaper som är i behov av utveckling eller avveckling. Modellen hjälper oss se att ingen är bättre eller sämre, vi är bara olika.

Empati

På EnneagramCenters kurser får vi ofta höra hur värdefullt det är att höra andra dela insikter om sig själva. Genom Enneagrammets ”glasögon” kan vi få insyn i hur det är att tänka, känna och agera från andra livsstrategier. De insikterna gör oss mer empatiskt inställda till olikheter. Det är också viktigt att vända empatin emot sig själv, något som kan vara lättare att göra tillsammans med andra. De kan hjälpa oss se att det inte är något ”fel” på oss. Vi har alla tagit till ett sätt att skydda oss genom vår strategi och i en trygg miljö kan vi hjälpas åt att släppa våra försvar.

Självreglering

Här handlar det om att kunna tänka, känna och agera från alla intelligenser på ett sunt och närvarande sätt.  Det allra viktigaste för att kunna utveckla självreglering är att träna på närvaro, vi behöver öva på ett ”observerande jag”. Då kan vi ställa oss utanför oss själva och reflektera över våra reaktioner och välja alternativa sätt. Med självreglering tränar vi på att behandla andra med respekt och empati. Det hjälper oss att använda vår Enneagramstrategi med flexibilitet och pröva andra strategier.

Social kompetens

Sociala färdigheter är handlar om att interagera med andra på ett sätt som gör andra bekväma tillsammans med dig. De gör det möjligt för dig att kommunicera effektivt och förstå vad andra försöker kommunicera till dig, både verbalt och icke-verbalt. Det kan handla om hur bra du arbetar med andra människor för att uppnå en uppgift eller en förhandling. En annan del är att initiera sociala interaktioner, till exempel att presentera dig för andra eller ställa frågor som visar att du är intresserad. Om något gått överstyr kan det vara att erkänna konsekvenserna av dina handlingar för andra be om ursäkt. Både empati och självreglering är viktiga delar av den sociala kompetensen.

Motivation

I denna byggsten kan Enneagrammet vara särskilt hjälpsamt eftersom modellen ger nycklar till hur olika vi motiveras. Annars är det lätt att försöka motivera andra utifrån vad som motiverar en själv. Ett exempel är om en person med Treans strategi som verkligen motiveras av mål försöker få en person med Sjuans strategi att gå igång på det. För ”Sjuan” är frihet på vägen till målet viktigare för att få saker gjort. Genom att förstå mer om vår strategi kan vi få nycklar till vad som verkligen motiverar oss och vilka förutsättningar vi behöver för att komma bäst till rätt – att verkligen använda våra styrkor.

Vill du lära dig använda Enneagrammet för att utveckla ditt och andras självledarskap – välkommen till våra kurser! Här kan du läsa mer om dem.

 

Liknande inlägg

Mer att läsa

Poddavsnitt 14 – Mer om biologiska instinkter

Har du funderat på varför två personer med samma Enneagramstrategi kan verka så olika? En av...

Läs mer

Poddavsnitt 42 – Konflikthantering på nio sätt

I detta avsnitt dyker vi ner i de typiska mönster som varje strategi har kring hur de hanterar...

Läs mer

Självinsikt gör oss rejält mycket mer effektiva!

Linda Esseholt Hermansson är kommunchef i Grästorps Kommun i Västergötland och går just nu...

Läs mer