Allteftersom Enneagrammet blir alltmer använt i världen ökar också intresset för att undersöka hur modellen hänger ihop med forskning om personlighet. För ett år sedan skrev vi en blogg om en grupp på fem forskare som under närmare 15 år undersökt detta. De kallar sig PDP-gruppen – som i Patterns of Developmental Pathways. Nu börjar de närma sig slutet av sin forskning och deras bok beräknas komma ut i slutet av 2023. Vi deltog nyligen i en workshop där de berättade om sitt arbete och vill gärna dela det i denna blogg. De fem forskarna är;

Frågan de ställt sig är hur Enneagrammet kan hänga ihop med hittills känd forskning om personlighet.

Gruppen poängterade också att vad de framför är som all vetenskap, en hypotes – och den behöver testas många gånger innan man kan fastslå om den stämmer. Metoden de använder går ut på att testa sin hypotes genom;

Dessa tre läggs ihop och sedan handlar det om att hitta vad som är fel med det – att verkligen utmana sina egna hypoteser.

Några av de koncept baserade på tidigare forskning som tagits in i denna forskning är:

PDP-gruppens forskningshypotes är att beroende på olika temperament ger olika känslosystemsaktivering. Detta skapar olika strategier i oss för att anpassa oss till vår omgivning. Det obehag som uppstår vid födseln av att själva behöva se till våra behov aktiverar olika stressrelaterade känslor. De menar också – liksom flera andra forskare – att vår grundpersonlighet formas av en kombination av tidiga upplevelser utifrån temperament och tidiga erfarenheter. Man beskriver tre motivationsbaserade nervnätverk som vi utvecklar:

Det är inte svårt att se att ovanstående korrelerar med Enneagrammets tre intelligenscenter.

I Panksepps forskning har han identifierat sju grundkänslor som delas in i två grupper:

I den sistnämnda gruppen finns tre huvudkänslor; Vrede, Rädsla och Sorg – eller Separationssorg som identifierats i forskning på spädbarn. Även här lätt att se att de korrelerar med Enneagrammets grundkänslor i de tre intelligenscentren, iallafall enligt många Enneagramlärare. Sorg är i vissa böcker utbytt mot Skam och många använder båda.

Under vår uppväxt lär vi oss alltmer att styra våra känslor. Grovt sett kan man se tre mönster:

Ovanstående kan lätt kopplas till det som i Enneagramteorin kallas Harmonics, som handlar om hur vi vill hantera problem och konflikter. Tre strategier vill uttrycka och bli mötta i känslan, tre håller tillbaka känslan och blir rationella och tre undviker det obehagliga och omformar det till möjligheter.

PDP-gruppen har också tagit fasta på något som kallas Attention orientation Bias. Det är en teori om vår hjärnas energi- och informationsflöde. Även här finns tre urskiljbara mönster:

Om allt det ovan läggs ihop så framträder PDP-gruppens hypotes om hur forskning hänger ihop med de nio livsstrategierna som beskrivs i Enneagrammet. De kallar dem för nio olika Patterns of Developmental Pathways (ev kommer detta P bytas mot Propensities eller Proclivities). Beroende på hur trygg eller otrygg anknytning vi har kommer våra nervbanor att gräva sig olika djupt. Ju mer otrygghet desto mer är vi knutna till dessa mönster i tankar, känslor och beteenden. Detsamma uttrycks i Enneagrammets utvecklingsnivåer:

Tre olika Agency & Empowerment Pathways vilket motsvarar tre olika strategier i den fysiska triaden som hanterar Vreden på tre olika sätt:

Tre olika Safety and Certainty Pathways vilket motsvarar tre olika strategier in den mentala triaden som hanterar Rädsla på tre olika sätt:

Tre olika Bonding & Connection Pathways vilket motsvarar tre olika strategier i den emotionella triaden som hanterar Separationssorg på tre olika sätt:

På EnneagramCenter ser vi verkligen fram emot denna bok och vi kommer att fortsätta följa arbetet och rapportera när vi vet mer. Det finns än så länge relativt lite forskning kring Enneagrammet så detta är ett mycket välkommet tillskott. Sedan behövs förstås så mycket mer, men detta är en intressant hypotes som vi hoppas att fler kommer att jobba vidare utifrån – och ifrågasätta förstås, det är så forskningen kommer vidare.

 

Liknande inlägg

Mer att läsa

Så kommunicerar Ettan – förbättraren

Här kommer nästa inlägg i vår serie om Kommunikation baserat på hur olika grundstrategier i...

Read more

Poddavsnitt 49 – Försvarsmekanismer

Denna blogg hör ihop med poddavsnitt nr 49 av Enneagrampodden för att illustrera det vi pratar om...

Read more

Självinsikt – nyckeln till kärleksfulla relationer

Enneagrammet är ett verktyg för självinsikt som fungerar för alla relationer – på jobbet...

Read more