Jonny Engel är idag CIO på Delaval. Vi har haft förmånen att följa med honom till nya arbetsgivare genom åren. Här berättar Jonny om varför han tycker självinsikt är viktigt i team och hur det bidragit till att göra honom till en bättre ledare:

Vad var det som gjorde att du blev nyfiken på att jobba med oss första gången?

Det var andra i ledningsgruppen som redan jobbade med er. Det skapade en lockelse i att hitta en gemensam modell för att jobba med självinsikt för att förbättra teamarbetet. Även att ge oss i teamet en chans att reflektera över oss själva och förstå mer om hur de andra i teamet funkar. Det bidrar ju till att förenkla projekt eller möten eller relationer.

Vilka resultat såg du av arbetet?

Jag tror att det var en ögonöppnare för oss alla. En del hade stött på andra modeller medans andra inte hade gjort något sådant förut. Så det var olika effekter, men för alla viktiga lärdomar som stöttade vårt arbete.

Sen gick du vidare till en tjänst med betydligt fler medarbetare. Vad gjorde att du tog in oss igen där?

Vi hade ju skapat ett bra samarbete på SRS och även på det nya jobbet – Tre – kände jag att detta arbete behövdes. Det var en grupp där många visserligen hade jobbat tillsammans länge men ändå inte jobbat så aktivt med gruppsammansättningen och samarbetet på det sätt som jag ville öppna upp för. Det var en ledningsgrupp med en mix av personer som jobbat länge i sin roll och de som var helt nya. Jag kom ju in som ny ledare och då kändes det naturligt att börja med att verkligen lära känna varandra och jobba med självinsikt. Det var väldigt framgångsrikt där också – vi lärde verkligen känna varandra, och hade roligt också! Dessutom är Enneagrammet bra på det sättet att man även får med sig saker för det privata livet också – inte bara utveckling för jobbet.

Vilka resultat såg du av arbetet?

Dels stöttade det mina medarbetare att förstå hur jag är och hur jag reagerar och varför jag agerar som jag gör. Jag har kunnat vara ganska öppen om mig själv – modellen ger ett språk för det. Och det ger nycklar till hur man kan jobba med sin förbättring. Jag har ju jobbat med denna modell ett tag nu och har lärt mig att fundera hur jag ska lägga fram saker för olika medarbetare och känna in mer.

Det var mycket med samarbetet och kommunikationen i den gruppen som förändrades och förbättrades. Vi utökade också gruppen med ett par individer och arbetet med er gjorde att de lättare slussades in. Även om det alltid blir lite omtag med nya medarbetare så kommer de ifatt och in i gruppen snabbare.

Det var ju stort intresse för självinsikt i den gruppen och det var många som deltog i era öppna workshops också – det var väldigt glädjande tycker jag och bidrog till fördjupningen.

Sedan jobbade ni ju även med nästa ”nivå” en specifik del av ledningsgruppens medarbetare – de som hade en ledande roll men inte formell chefsroll. Det var säkert 30 personer som också fick denna gemensamma modell för att förstå sig själva och varandra. Där var det en del spänningar mellan individer och grupper som lättades upp.

Hur utvecklade det dig som ledare?

Jag är ju lite lugnare numera, det är inte så bråttom längre. Min otålighet har lugnat ner sig. Jag har en inkännande sida som känner av stämningar i rummet och kan därmed bli ganska påverkad av personer som är frustrerade eller besvikna eller utmanar. Det har jag blivit bättre på att hantera. Dels kräver jag inte av mig själv att ha svar på alla frågor och jag kan låta vissa saker bero. Jag har också förstått att en del bara har behov av att ventilera, de förväntar sig inte att jag ska ta en massa beslut direkt. Jag har blivit bättre på att avvakta och inse att vi får lösa det vi kan och invänta olika nästa steg.

Det är stor skillnad nu jämfört när jag var ny som ledare. Då slog mitt resultatfokus igenom fullt ut och jag kunde gå fram ganska bryskt för att vi skulle leverera enligt målen. Där har jag lugnat mig även om det fortfarande finns där att vi ska göra det vi ska.

Jag tror också att jag blivit tydligare, det ligger ju också i Trean att man vill anpassa sig och lyssna in vad som förväntas. Vi går ju mot ett mer coachande ledarskap där medarbetare ska komma fram till beslut själva i större utsträckning, men jag vill ändå också vara tydligt med vad jag tycker och vill, så jag är mer direkt. Men utan att vara burdus alls. Där kan förstås min otålighet slå in också, om det ska diskuteras för mycket.

Nu är du CIO på Delaval sedan snart ett år.  Och nu har vi börjat jobba med din nya ledningsgrupp.

Det kändes absolut självklart att ta in er igen. Ingen grupp eller människa är den andra lik så Enneagrammet hjälper i alla olika konstellationer. Efter vad jag lärt mig tidigare kunde jag nu gissa mig till lite mer om dem i gruppen i förväg och se vilka olikheter och eventuella spänningar som finns. Vilket gjort det lättare för mig att förstå min nya ledningsgrupp.

Denna gång fick det bli att jobba digitalt med oss – hur har det varit?

Jag gillar ju förstås främst det personliga mötet men det har gått förvånansvärt bra digitalt faktiskt. Det har blivit riktigt bra. Efter att vi nu gjort ett antal workshops så längtar vi såklart efter att också göra detta tillsammans med er IRL. Men jag är glad att vi inte väntade tills vi kunde ses, då hade vi tappat de goda steg vi har tagit nu.

Nu är vi fortfarande mitt i processen med att arbeta med din grupp men hur har det tagits emot? Vilket resultat ser du hittills av arbetet?

Det har varit övervägande positivt, det var också efterfrågat i gruppen att jobba mer på samarbetet. Modellen passar så bra för det och har hjälpt oss skapa mer tillit och en gemensam grund. Sedan har det förstått gett oss insikt om varandra – hur vi agerar och varför. Mina kolleger har t.ex. förstått att jag tycker om att få visa upp resultat och de har lärt sig vara tydliga med var de ligger i en process – vad vi kan berätta utåt och vad som kommer att ta längre tid. Jag vill ju gärna få ut saker lite för tidigt – då kanske t.ex. en ”Femma” kan vilja avvakta mer och inte känna sig klar än. Det underlättar verkligen i kommunikationen!

Det hjälper oss också i hur vi ska strukturera arbetet tillsammans. Sedan har vi förstås en resa kvar som vi ser fram emot.

Något annat du vill lägga till?

Det är flera av mina medarbetare som har fördjupat sig vidare i modellen och t.ex. kontaktat kolleger efter möten för att se man vet att det behövs och att det kanske inte landade som det skulle. Att försäkra sig om att man förstått varandra. Det är ju väldigt bra att det får den effekten efter så pass relativt få timmar – ett par dagar totalt – vi jobbat med det.

Övningen vi körde sist om var vår grupp befinner sig skulle jag tidigare tyckt var jobbigt – då ville jag inte höra något negativt. Nu kan jag vara mer lugn i det och bara lyssna och ta in.

Liknande inlägg

Mer att läsa

Nian – medlaren – som ledare

Ledarskapsparadigm: Ledarens uppgift är att hjälpa till att nå det kollektiva syftet genom att...

Läs mer

Poddavsnitt 10 – om Tvåans strategi

Har du lätt för att veta vad andra behöver? Gillar du att ge av din tid och andra resurser till...

Läs mer

Nio sätt att betrakta världen

Lockande sammanfattning om inlägget som leder mig till läsning

Läs mer