Enter your keyword

Så kommunicerar Tvåan – hjälparen

Så kommunicerar Tvåan – hjälparen

Så kommunicerar Tvåan – hjälparen

Nu fortsätter vi med serien om hur de olika Enneagramstrategierna kommunicerar. Hur talar och lyssnar de och vad är typiskt för deras kroppsspråk? Vad ska man tänka på när man kommunicerar till dem och hur kan de själva utvecklas för att nå fram bättre?

Tvåan – Hjälparen

  • Sätt att tala

Tvåor har tydligt fokus på dig när de talar med dig. Ofta vill de höra mer om dig än vad de berättar om sig själva. De ställer frågor som ofta är personliga – de vill lära känna dig. Deras röstläge är ofta mjukt och ger ett positivt intryck De hittar lätt saker att ge dig komplimanger för. När de ogillar något någon annan säger kan de bli ganska hårda i rösten och mer aggressiva.

  • Kroppsspråk

Tvåor kan ha en förförisk charm bl.a. i sitt sätt att vara så fokuserade på den de pratar med. De har ofta ett avslappnat ansiktsuttryck och ler mycket. Kroppsligt har de öppna, graciösa kroppsrörelser. De vill gärna komma nära andra, även fysiskt, så de gillar att t.ex. gå armkrok, kramas eller ta på andra. Detta är ett sätt för dem att skapa kontakt och ge andra människor bekräftelse. När de blir upprörda kan de höja rösten och ta med hela sin kropp i sin vrede – de kan då uppfattas som lite skrämmande.

  • Sätt att lyssna

När de lyssnar på andra söker de efter ledtrådar till om de tycker om den andre och om den andre gillar dem. Då vet de om de vill hjälpa eller inte. De lyssnar också efter fakta om andra som de kan lägga på minnet och komma ihåg senare t.ex. preferenser, bemärkelsedagar etc. De hungrar efter bekräftelse för saker de gjort för andra och vill gärna höra det.

  • Att tänka på för ”Tvåor”:

Var tydlig med dina egna behov. Du är fenomenal på att läsa av andras behov men andra människor har oftast inte den förmågan så du behöver uttrycka vad du behöver. När du pratar med andra, var ärlig i det du säger – säg inte saker bara för att bli omtyckt. När du ska negativ feedback; Ta hänsyn till den andre personens känslor men inte i den utsträckningen att du inte säger något för att riskera att den andra mår dåligt.

  • Att tänka på när du kommunicerar med Tvåor

De älskar verkligen att hjälpa dig så låt dem göra det så länge det inte stör din integritet – men var noga med att tacka för allt. Tänk också på att de gärna vill ha tillbaka lite också med har svårt att uttrycka det, så gör det för dem som de gör för dig – dock inte lika mycket. Det är ingen idé att försöka hålla jämna steg.
Om du ska ge dem negativ feedback, var vänlig och optimistisk och kommunicera utan alltför mycket detaljer. Le och bevara en positiv inställning och visa att du stöttar hen.  Fråga vad Tvåan känner.

I nästa blogg presenteras Trean – Presterarens kommunikationsstil!

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.