I vår senaste blogg introducerade vi begreppet instinkter och att de finns tre distinkta; Självbevarande, Intim och Social. Människor tenderar att ha en av dem som mer dominant. Det är – utan att vi tänker på det – ett område vi fokuserar på och prioriterar. De andra två instinkterna kommer på andra respektive tredje plats.

I denna blogg ska vi fokusera på den minst prioriterade instinkten, vår s.k. blind spot. Det är den instinkt vi tenderar att ge alltför lite uppmärksamhet och prioritet. Det som har med den instinkten att göra känns kanske ointressant eller oviktigt. Ofta finns en underliggande osäkerhet kring detta område vilket gör oss obekväma. Det gör också att vi tenderar att ogilla eller känna oss fel med andra som tydligt visar upp denna instinkt.

Nedan presenteras i korthet hur de olika instinkterna yttrar sig som blind spots. Vad känner du igen mest?

Självbevarande

De som har självbevarande som sin blinda fläck kan lätt känna sig opraktiska eller omogna eftersom de inte fokuserar på ”vuxna”saker som att äta, sova, betala räkningar eller skapa ett trevligt hem. De kan ha det stökigt omkring sig och inte störas så mycket av det. De kanske tänker att de skulle vilja få ett trevligare hem – men de prioriterar det inte när det kommer till kritan. En del tränar för lite eller oregelbundet. Det kan vara likadant med maten, man kanske hoppar över måltider och tycker de tar för mycket tid, en macka vid skrivbordet kan duga väl som lunch.

Eftersom dessa personer tenderar att lyssna mindre på sin kropp så kör de ibland bara på när de börjar bli sjuka. Man kanske jobbar ändå och ignorerar kroppens signaler.  Under tuffa arbetsperioder kan det slita alltför hårt och riskerar att krascha.

Intim

De med intim instinkt som blind fläck kan ha svårt att hitta vad de verkligen vill – att känna passion eller brinna för något. Eller så skjuter de upp sina önskningar och sin längtan till en obestämd framtid. Många pratar inte så mycket om sig själva, de tenderar att lyssna mest. Ofta har de en känsla av att de inte är så intressanta för andra människor. Många ogillar att synas och vill inte stå på scen. När de möter andra som är mer ”förföriska” och intensiva i sin personlighet känner de sig kanske klumpiga eller obekväma.

De tenderar att undvika alltför mycket intimitet. Undermedvetet är de rädda för att närhet till en annan person kräver ett långsiktigt engagemang av dem, något de kanske inte vill gå in i. De kan ha svårt att veta var man drar linjen utan att vara oförskämd.

Social

Personer med social instinkt som sin blinda fläck ogillar ofta sociala sammanhang där man ska vara i grupp eller mingla. Då känner de sig obekväma och undrar om andra verkligen vill ha dem där. Det finns ofta en känsla av att det är svårt att engagera sig i andras agendor, behov och problemområden. De engagerar sig sällan i det som främst gynnar grupper, som föreningsliv eller välgörenhet. Att de känner sig obekväma inom dessa områden kan leda till en form av cynism kring att andra håller på och är ”idealistiska”. Undermedvetet finns en känsla av att för mycket socialt kommer att kosta på och utarma dem.

De kan också ha problem med sociala koder och till exempel inte märka om de själva tar alldeles för mycket – eller för lite – plats. De märker inte av hierarkier och behöver verkligen fokusera på gruppdynamik för att kunna läsa av den.

För alla tre blind spots finns en skamkänsla kring att inte vara bra på området, vilket gör att man hellre undviker det. För utveckling kan det därför vara bra att träna, att utmana sig själv. Vilket första steg kan du ta för att utsätta dig för det som är din blind spot? Resultatet är en ökad balans i instinkterna och därmed mer närvaro vilket spiller av sig på alla områden i livet. Det gör också att den lite krampaktiga laddningen kring din dominanta instinkt släpper.

 Vill du vara med på en workshop om instinkterna? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så missar du inget i vårt kalendarium!

Liknande inlägg

Mer att läsa

Så kommunicerar Tvåan – hjälparen

Nu fortsätter vi med serien om hur de olika Enneagramstrategierna kommunicerar. Hur talar och...

Läs mer

Så kommunicerar Ettan – förbättraren

Här kommer nästa inlägg i vår serie om Kommunikation baserat på hur olika grundstrategier i...

Läs mer

Poddavsnitt 10 – om Tvåans strategi

Har du lätt för att veta vad andra behöver? Gillar du att ge av din tid och andra resurser till...

Läs mer