Under åren vi arbetat med Enneagrammet har vi flera gånger stött på motstånd från den akademiska världen. Vi har saknat att någon mer känd forskare ställer sig bakom modellen. Nu har det äntligen kommit i form av den efterlängtade boken Personality and Wholeness in Therapy. I samband med bokutgivningen upptäckte författarna att en annan väldigt känd psykolog, Carol Dweck, kommit till slutsatser som är helt i samma linje. Nedan beskriver vi båda dessa teorier:
Daniel J Siegel och The PDP-group
I slutet på 2024 utkom boken ”Personality and Wholeness i Therapy”. En bok som använder Enneagrammet tillsammans med befintlig forskning på hur våra hjärnor utvecklas för att beskriva hur våra personligheter formas. Huvudförfattaren är Dan Siegel, internationellt välkänd neuropsykiatriker och professor på UCLA. Boken har han skrivit tillsammans med;
- David Daniels, numera avliden professor i psykiatri på Stanford, som också var en Enneagrampionjär under 40 år.
- Denise Daniels, (dotter till David) som forskat inom området temperament hos spädbarn och småbarn
- Laura Baker som forskar på tvillingar och deras personlighet
- Jack Killen, läkare, forskare och pensionerad f.d. hög chef inom National Institute of Health i USA.
Under närmare 20 år arbetade gruppen på att koppla ihop välgrundade teorier inom utvecklings- och personlighetspsykologi med Enneagrammet. Det man har tittat på är olika forskning kring grundläggande behov, känslor och personlighetsdrag och korrelerat det med över 50 000 personliga berättelser om den egna inre upplevelsen. Det sistnämnda underlaget kommer ifrån inspelade intervjuer från den Enneagramutbildning som David Daniels bedrev under närmare 40 år.
PDP står för Patterns of Developmental Pathways, Gruppen tar avstånd från att definiera personlighet som en typ – de handlar istället om ”patterns” d.v.s. mönster som vi utvecklar från födseln och framåt. De beskriver personlighet som något vi gör. Inte att vi är någon viss typ. I Enneagramsammanhang brukar vi prata om att man använder en viss strategi mer än de andra. Även PDP-gruppen använder ordet strategier – till vår glädje, eftersom EnneagramCenter valde att använda den benämningen i vår verksamhet redan från starten. De menar också – liksom flera andra forskare – att vår grundpersonlighet formas av en kombination av reaktioner utifrån temperament och tidiga erfarenheter.
Den grundläggande personlighetsforskning som PDP-gruppen tagit fasta på är:
- Teorin om att man kan urskilja olika temperament, redan hos spädbarn och att dessa olika temperament ger typiska mönster kring;
- Hur vi beter oss och reagerar
- Hur vi upplever känslor
- Var vi främst har vår uppmärksamhet
- De sju grundläggande känslosystemen som identifierats av Jaak Panksepp i hans mångåriga forskning på däggdjur.
I boken beskriver de hur att födas till världen är en otrolig omvälvning. Från att ha fått allt serverat i vår mammas mage – näring, värme, kontakt – behöver vi se till att få allt detta utifrån. Gruppen kallar det för att vi behöver ”work to survive”. Vi måste själva andas och är helt beroende av att signalera till omgivningen om vår hunger, kontaktbehov, obehag etc. I forskning ser man olika mönster i hur vi gör detta och att vi är känsliga för olika saker. Det gör att vi upprepar vissa beteenden om och om igen vilket skapar nervbanor i hjärnan. Som att trampa upp en stig. Efter ett tag blir den så djup att vi automatiskt hamnar där.
PDP-gruppens forskningshypotes är att olika temperament ger olika känslosystemsaktivering och därmed olika strategier för anpassning till omgivningen. Man beskriver tre motivationsbaserade nervnätverk som vi utvecklar:
- Agency – vi måste lära oss att överleva kroppsligt och kontrollera det fysiska
- Bonding – vi måste lära oss leva med andra, vi är beroende, söka kontakt
- Certainty – vi behöver lära oss vara vaksamma och beredda, söka trygghet
Ovanstående korrelerar helt med Enneagrammets tre s.k. intelligenser fysisk, emotionell och mental. I Panksepps forskning har han identifierat sju känslosystem som delas in i två grupper:
- Appetivite emotions – handlar om att söka sig mot möjligheter, kort sagt positiva känslor
- Aversive emotions – reaktioner mot hot, mer ”negativa” känslor upplevelsemässigt
I aversive emotions finns tre huvudkänslor; Vrede, Rädsla och Sorg – eller Separationssorg – som identifierats i forskning på spädbarn. PDP gruppen kopplar ihop de tre motivationsnätverken med Panksepps känslosystem på följande logiska sätt:
Motivation | Känsla som uppstår när motivationen hotas |
Agency | Vrede |
Bonding | Sorg |
Certainty | Rädsla |
Även här lätt att se att de korrelerar med Enneagrammets grundkänslor för de tre intelligenscentren, iallafall enligt många Enneagramlärare. Sorg är i vissa böcker utbytt mot Skam men många använder båda.
PDP-gruppen har också tagit fasta på något som kallas Attention orientation Bias. Det är en teori om vår hjärnas energi- och informationsflöde. Även här finns tre urskiljbara mönster:
- Uppmärksamheten och energin går främst inåt
- Uppmärksamheten och energin går främst utåt
- Uppmärksamheten och energin går både inåt och utåt.
Om man lägger ihop de tre motivationsbaserade nervnätverken med de tre mönstren ovan får vi en tabell om 3×3 vilket visar PDP-gruppens hypotes om hur forskning hänger ihop med de nio livsstrategierna som beskrivs i Enneagrammet. De kallar dem för nio olika personlighetsmönster.
Gruppen tar även upp hur låsta vi kan vara till ett mönster kontra mer fria att välja olika mönster beroende på tillfället och behov. Man använder anknytningsteorin för att definiera personlig mognad. Ju mer otrygg anknytning desto mer är vi fast i ett mönster. Det beror på att vi aktiverat just dessa banor i nervnätverket ännu mer vilket skapat djupare spår. Djupare spår gör att vi lättare hamnar där – det blir vår autopilot.
I boken används ordet Wholeness för att beskriva det tillstånd som uppnås genom att hela en otrygg anknytning. Då kan vi göra oss fria från begränsningarna i vår personlighets mönster och med flexibilitet använda positiva egenskaper som utvecklas av varje mönster. Detta motsvaras helt av utvecklingsnivåerna i Enneagrammet. De beskriver olika nivåer av låsning; från Enneagramstrategins destruktivitet i botten och upp till frihet från alla negativa mönster och ett varande där vi kan använda alla men inte identifierar sig med någon. Anknytningsmönster definierar vilka nivåer vi rör oss mellan mest. Ju mer otrygg anknytning desto mer är vi i de nedre regionerna av utvecklingsnivåerna och en tryggare anknytning ger oss ett spann högre upp.
Ytterligare en aspekt tas upp i boken och det rör hur vi hanterar våra känslor. Här identifierar man tre olika mönster som uttrycker hur vi förstorar, förminskar eller omformar dem:
- Experience and Express, vilket gäller personlighetsmönstren A-U, B-I och C-I/U ( Strategi 8,4 och 6)
- Contain and Channel, personlighetsmönstren A-I, B-I/U och C-I (Strategi 1,3 och 5)
- Reframe and Redirect, personlighetsmönstren A-I/U, B-U, C-U (Strategi 9,2 och 7)
Detta korrelerar helt med triaderna som kallas Harmonics i Enneagrammet som handlar om tre olika sätt att lösa problem och konflikter.
Vi kommer under 2025 att göra ett poddavsnitt där vi diskuterar den nya boken, håll utkik efter det!
Carol Dweck
En tid före PDP-gruppens bok skulle släppas stötte Dan Siegel på en annan forskares arbete som korrelerande helt med PDP-gruppens hypotes om grundmotivationer. Det handlar om en av världens mest ansedda psykologer, Carol Dweck. Hon är mest känd som den som myntade begreppen ”growth and fixed mindset”. Hon skriver sin teori dels in en forskningsartikel från 2017 och dels in en från 2022.
Hon skriver att: “I grunden föreslår teorin att vi upplever behov och strävar efter mål som uppfyller dessa behov, och när vi gör det utvecklar vi representationer av våra upplevelser som får en avgörande roll i vår motivation och i formandet av vår personlighet. I denna teori är då personlighet starkt motivationsbaserad.” Hon går vidare och definierar s.k Basic Needs som är så grundläggande att vi mår dåligt om de inte tillfredsställs och att de finns med oss i princip från födseln. Dessa grundbehov korrelerar väl med de tre grundmotivationerna från PDP gruppen enligt:
PDP Gruppen | Carol Dweck |
Agency | Competence |
Bonding | Acceptance |
Certainty | Predictability |
Hon visar också på hur de tre grundbehoven ger upphov till tre sammansatta framväxande behov som hon kallar; Tillit, kontroll och självaktning. Något som växer fram under de första årens utveckling. Just dessa tre sammanfaller med de mest grundläggande behoven som de beskrivs i de tre s.k. intelligenscentren i Enneagrammet:
Behov enligt Dweck | Enneagram Intelligens |
Kontroll | Fysisk |
Självaktning | Emotionell |
Tillit | Mental |
Dweck skriver vidare: “Från livets början verkar spädbarn ha tre grundläggande behov; Att delta i positiva sociala interaktioner, att kartlägga förutsägbarheten i sin omvärld och att bygga sin kompetens. Dessutom verkar möjligheten att tillfredsställa dessa behov avgörande för optimal utveckling och välmående.”
Dweck beskriver även ett övergripande behov – eller snarare ett behov som är som ett nav för alla de andra behoven. Hon kallar det Self-coherence, vilket handlar om att känna sig psykologiskt rotad och hel. Hon skriver att utfallet av de behovsrelaterade målen bidrar till känslan av Self Coherence:” This suggest that by monitoring self-coherence, we may be able to monitor the well-being of the self.”
Detta överensstämmer med det som PDP-gruppen kallar Wholeness. Och det som uttrycks i den översta utvecklingsnivån i Enneagrammet. När hon utifrån denna teori går vidare och tittar på olikheter i personlighet så menar hon att alla visserligen har alla tre grundbehoven men att de är olika mycket i fokus för olika individer. Hon skriver också att olika personliga egenskaper kommer av olika grundbehov:
”Traits can be seen as the characteristic ways in which people try to fulfill their focal needs.”
Hon pekar också på att dessa egenskaper i personlighet är påverkbara – att vi kan utveckla mer eller mindre låsning i förhållande till dem. Detta skiljer sig från en del gällande teorier om personlighet som något mer statiskt.
På EnneagramCenter är vi väldigt glada över dessa nya steg inom forskningen om också ger oss nya uttryck att beskriva våra personligheter med. Vi ser med spänning fram emot gensvaret på dessa forskares arbete!