Hur kommunicerar vi svenskar? Denna vecka tar vi upp hur Sexan – Den lojale i Enneagrammet kommunicerar. Sexan är den strategi i Enneagrammet som mest påminner om svensk kultur – här kan vi alla känna igen oss lite.

Sexan – Den lojale

De som har denna strategi är måna om att uppfattas som pålitliga. De vill inte påstå något som de inte är säkra på så de kan ge många olika sidor av samma sak i ett samtal. Eftersom deras fokus ligger lite mer på att ”hantera problem” kan de uppfattas som pessimistiska då de ofta kommunicerar vad som eventuellt kan gå fel, risker etc. Tonfallet växlar ofta mellan tvekande och självsäkert beroende på hur trygga de känner sig.

De vill gärna ha ögonkontakt när de pratar och ”mäter” omedvetet den de kommunicerar med utifrån tillit. De har ofta en varm, engagerad utstrålning som är mycket avväpnande. Ett bra uttryck för detta är ”charm to disarm” – vilket är precis vad de gör, de vill känna sig trygga med andra och visar med kroppsspråket att andra kan vara trygga med dem. De har ofta bra uppmärksamhet på vad som händer runt om dem genom att scanna av omgivningen.

De har en undermedvetet fokus på auktoritet och tillförlitlighet vilket gör att de värderar detta hos den de lyssnar på. eftersom de lätt tänker i olika konsekvenser och scenarion kan de tvivla på det de hör om det inte verkar tillräckligt genomtänkt. De kan även tvivla om de serverar för mycket fakta – och söka andra motiv bakom orden. Värderar graden av auktoritet. Vid ökad stress tenderar de att projicera sina egna tankar och känslor på andra.

Detaljer och olika scenarios är viktiga men alla vill inte ha dem och de som är mer direkta och resultatfokuserade kan uppfatta dig som osäker eller otydlig. Dina konsekvensanalyser tenderar att fokusera på vad som kan gå fel så försök balansera upp det negativa med det positiva. Du har en tendens att underskatt din egen förmåga och göra dig själv ”mindre” än andra – se upp för det. Du är oftast mycket bättre än vad du själv tror!

Det är viktigt att skapa trygghet och få Sexan att lita på dig, visa empati. Lyssna på deras oro och säg inte lite överslätande att ”det ordnar sig” – då har du tappat i tillit och det du säger går inte fram. Vid oro och ängslan har Sexan fastnat i ”huvudet” och kan bli hjälpt av en klapp eller kram om det känns passande, det hjälper dem få kontakt med kroppen. Vid negativ feedback är det viktigt att Sexan får veta att du stöttar hen och hjälp Sexan att slippa föreställa sig en katastrof genom att visa på att situationen är vanlig. Du kanske måste gå igenom fakta flera gånger.

Lär dig mer om hur de andra strategierna i Enneagrammet kommunicerar genom att läsa tidigare blogginlägg!

Nästa gång kommer det sista inlägget i vår kommunikationsserie som handlar om Sjuan – Entusiasten.

Liknande inlägg

Mer att läsa

Poddavsnitt 44 – Tealpodden om de biologiska instinkterna

Detta är ett bonusavsnitt där vi blir intervjuade i Tealpodden. Det är andra gången vi gästar...

Läs mer

Nio sätt att betrakta världen

Lockande sammanfattning om inlägget som leder mig till läsning

Läs mer

Enneagrammets historia

Redan de gamla grekerna var mycket intresserade av Självinsikt. ” Känn dig själv”...

Läs mer