Denna vecka är det dags för den sista strategin i vår serie om hur de nio strategierna i Enneagrammet kommunicerar –Entusiasten. Det hörs väl på namnet att här har vi en strategi som är bra på att inspirera och ge energi till andra.

Sjuan – Entusiasten

  • Sätt att tala

De med Sjuans strategi pratar ofta ganska snabbt och kan hoppa från ett ämne till ett annat – ibland så att andra har svårt att hänga med. De kryddar gärna språket med positiva superlativ som Kul, Toppen, Härligt, Super etc. Många är duktiga på att berätta roliga historier och anekdoter som får andra att skratta. Sjuor tänker ofta högt – d.v.s. de har inte tänkt igenom vad de ska säga utan det kommer rakt ut spontant. Temat på deras samtalsämnen är oftast positiva och även det negativa kan de omforma till något positivt genom att se fördelar i allt.

  • Kroppsspråk

Deras kroppsspråk är ofta livligt och rörligt med mycket viftande med händerna och andra rörelser när de talar. De har också ett ständigt leende ansikte – även när de pratar om något sorgligt/negativt, vilket kan göra andra förvirrade. De går gärna omkring när de ska berätta eller beskriva något. Om de blir upprörda märks det främst på rösten som får en skarp och vass ton.

  • Sätt att lyssna

De är väldigt snabbtänkta och drar lätt egna slutsatser vilket gör att de ibland lyssnar på en halv mening och tror sig veta vad den andra ska säga härnäst. Därför avslutar de ofta andras meningar. De vill känna sig fria och lyssnar omedvetet efter om det de hör kan begränsa dem eller låsa dem på något sätt. De är också känsliga för förminskning av deras kompetens. I större grupper lyssnar de ofta åt flera håll samtidigt för att inte missa något kul och blir därför lätt distraherade.

  • Att tänka på för Sjuor

Fortsätt vara optimistisk men se upp så att du inte miss-matchar den du talar med. När du presenterar något, se till att få med några negativa konsekvenser eller farhågor också – då uppfattas du som realistisk och fler tar dig på allvar. Lägg märke till om du avslutar andras meningar och försök vänja dig av med det. Öva på att verkligen bara lyssna. Om andra är negativa eller oroade, ta dig tid att lyssna ordentligt innan du kommer med lösningar. Använd din förmåga att skapa sammanhang och perspektiv med omsorg så att det centrala problemet inte försvinner.

  • Att tänka på när du kommunicerar med Sjuor

Tänk framförallt på att alla idéer som kommer från Sjuan inte är åtaganden – se dem som olika möjligheter. Sjuan är prestigelös så om någon annans idé är bättre så väljer de gärna den. Lyssna på Sjuans idéer med ett öppet sinne – var inte för negativ eller se hinder, då tappar Sjuan sin energi och kanske börjar se sig om efter ett annat sammanhang att vara i. Om du ska ge negativ feedback bör du linda in den mellan positiva kommentarer, ha en lätt och positiv hållning och se ert samtal som problemlösning. Använd positivt underbyggda argument och visa på valmöjligheter. Uppför dig inte som om du är chefen även om du är det – Sjuan är känslig för auktoritet som kan kännas frihetsbegränsande.

Lär dig mer om hur de andra åtta strategierna i Enneagrammet kommunicerar genom att läsa tidigare blogginlägg!

 

Liknande inlägg

Mer att läsa

Så kommunicerar Fyran – Individualisten

Hur når jag fram till den kreativa och lite speciella Individualisten? Och vad ska den som har...

Läs mer

Coping – hur hanterar du livets baksidor?

I denna blogg tänkte vi dyka lite djupare i hur vi hanterar det som är jobbigt. Vad brukar du ta...

Läs mer

Femman – undersökaren – som ledare

Ledarskapsparadigm: Ledarens uppgift är att utveckla en effektiv organisation genom undersökande,...

Läs mer